Archive for 2017

Let's shellout di Restoran Teratai Chini,Kuantan!

Mencabar keimanan betul nak taip entri cenggini tengah² bulan puasa ni. Ada jugak yang gigit laptop ni karang. Okay so masa birthday aku yang lepas (Alhamdulillah sekarang dah 20 tahun 3 bulan 21 hari) aku kena belanja 4 ketul manusia ni makan kat luar. Rare tak birthday aku? 

Ni semua berpunca daripada si Dira sebab dia yang start permainan ni time birthday dia jadi bila sampai je birthday aku kini masanya bersedia bersedia untuk belanja diorang makan so tak payah nak fefeeling happy sangat dapat jadi birthday girl ni k hahaha. Diorang pulak lagi eksaited daripada aku. Nasib aku tak mengalami kegawatan ekonomi lagi kalau tak makan batu dengan kayu jelah diorang ni jawabnya.

My treat is shellout which is dekat Restoran Teratai Chini, Kuantan. Ramai jugak orang yang datang kat sini sebab nak try shell out dia. Besides ada je dishes yang lain. Western food pun ada. Kitorang order jugak tomyam dengan sayur campur. That was my first time makan shell out and I think not bad la! Jakun jap bila makan takde pinggan hoho.

Here's a closeup of the shellout. Let's appreciate this kind of beauty 💕

Shellout dia ada macam macam set. Nak makan ramai ramai  ke nak makan sorang sorang pun boleh okay! Kalau rasa forever alone dan nak makan sorang sila ambil set lone ranger. Kitorang ramai so kitorang pilih Set E which is dalam tu ada ketam,udang, kupang, kepah, kerang, lala dan sotong. Harganya just RM50 je tau!

Shellout dia tak mengecewakan. Betul ni wa cakap sama lu! Tomyam dia pun harus mendapat pujian melambung-lambung. Tak caye tanya Aina. Dia makan sampai licin tomyam tu. So yeah for me makan kat sini memang best dan harga mampu milik. Nak datang lagi boleh tak?

Teratai Chini Shell Ouch
No.40, Jalan Teluk Sisek, 25000 Kuantan, Pahang
Opens at 5pm - 1am, Mon-Sun
Call/whatsapp: +60179000729
Facebook | Instagram


Dah dapat Kad Diskaun Siswa dari Bank Rakyat!

Hai. So bulan April lepas aku dapat email daripada bank rakyat saying that Kad Debit-i Diskaun Siswa 1 Malaysia aku dah boleh ambil. Wohoo. Aku dahle daftar lepas tarikh tutup nasib baik dapat gak ekeke. Maaflah cucu, nenek tak sempat nak wasiat kad ni kat kamu dah. Oh ya korang jugak boleh semak kad diskaun siswa tu secara online di sini.

Memandangkan aku berada nun jauh di Kuantan jadi aku terpaksa menangguhkan niat murni aku untuk tuntut kad tu. Lagipun nak dekat studyweek dah masatu and aku pun balik rumah jadi takde hal lah kalau nak ambik kad tu nanti. Aku balik seminggu time studyweek. Sehari sebelum final baru aku sampai UMP. Kah! Saja bagitau. Okay pastu boleh pulak aku lupa nak bawak kad matrik. Aku dah tepuk dahi dah. Terpaksalah aku tunggu lepas habis final.

Time minggu final tulah orang Bank Rakyat yang kat Kl tu call aku suruh ambik kad tu. Aku hargai kegigihan hakak tu call aku padahal aku dah lama dapat email dia :') Hagaknya sebab dah lama sangat kot terperap kad aku tu. Dia pun rindu nak jumpa aku.

Jadinya baru semalam aku pergi ambil kad aku tu pun lepas banyak kali mak aku bising suruh ambik kad tu. Bukan apa bila dah kat rumah ni rasa malas nak keluar padahal Bank Rakyat tu taklah jauh mana jalan kaki pun dah sampai. Aku sayang lemak aku kot. Tapi sebagai anak yang solehah aku ikut jugak cakap mak aku. 

I guess this is my duit raya 😛


Beli cermin mata di Focus Point @ Wangsa Walk Mall

Hai! Cerita lama usah dikenang tapi nak cite gak. Masa hujung bulan satu haritu aku pegi Kl nak tambah power spek sebab dah tak nampak masa depan. Power aku makin bertambah sejak kerja aku menghadap laptop je buat design². Engkorang jangan ingat aku ambik course multimedia pulak haha padahal aku budak osh.

Jauh tu dari Kelantan sampai Kl nak tambah power spek. Kat tempat aku ni mahal sikit nak tambah power spek so better pegi dekat Kl.

So location yang aku pegi is,


Focus Point,
Wangsa Walk Mall

Ekcelli aku nak tambah power spek je tapi staff kat situ asyik menghasut aku suruh tukar bingkai spek sekali maka aku pun terbeli spek baru terus tak jadi tambah power spek haha. Lagipun harga bingkai masatu tengah murah² lagi. Setelah bersusah payah memilih spek macam nak pilih jodoh akhirnya berjaya jugak satu cermin mata ni menawan hati aku.


Yang lain semua kena reject muahaha. Cermin mata yang aku pilih ni daripada jenama Totti. Sebenarnya spek ni jenama budak² tapi wa dah tak heran semua tu janji bila pakai tak buat tudung aku nampak kembang. I definitely love this spectacles! Rasa luas sikit pemandangan sebab dia lagi besar daripada spek lama aku. Hidung tetiba rasa kempis and muka pun rasa kurus sikit haha ada kaitan ke? 

Harga dia RM100 something tah aku lupa tapi aku tengok kat website dia harganya RM127. Tu baru bingkai saja belum include cermin lagi. Cermin tu kalau pilih yang nipis memang mahal lah sikit. Total aku dah tak ingat berapa tehee. Focus Point ni selalu je ada promotion nak² kita dah tak lama nak raya ni kan so better beli time macam tu sebab murah sikit.

Lepas check mata apa semua, tunggu jelah cermin mata tu siap. Yang bestnya kedai tu boleh siapkan spek aku hari tu jugak jadi takyah tunggu lama². Habis round satu mall kedai tu dah call suruh ambik spek. Weheee. Selain spek, cam biasalah dia bagi sekali dengan bekas spek dan lens cleaner spray. Aku highly recommend dekat korang buat cermin mata dekat sini sebab servis dia bagi memang mantap and staff dia baik² je semua sanggup layan karenah pelanggan macam aku ni uhuks.


Thanks Focus Point! Kasi 5 bintang sikit.

Focus Point
G-23A, Ground Floor, Wangsa Walk Mall,
Wangsa Avenue, 9, Jalan Wangsa Perdana 1,
Wangsa Maju, 53300 Kuala Lumpur.
Opens everyday from 10am - 10pm
Call: 012-3622063
Official website: www.focus-point.com


Berbuka puasa @ Padang MPK Kuantan


Salam guys. Selamat menyambut bulan Ramadan Al Mubarak walaupun lagi 6 hari kita dah nak raya haha tak kira nak wish gak. Kali terakhir aku post kat blog ni masa aku first year and now aku dah habis pun my first year yeayyy tengah cuti sem pulak yeayyy lagi. Nampak tak betapa busynya aku kat u, belum jadi mpp lagi lols.

Okay so seperti yang dah di plan lepas habis paper pembunuh ( read: killer ) me and my roommates pergi berbuka kat Padang MPK Kuantan. Orang Kuantan tipu kalau tak kenal Padang MPK ni. Padang MPK ni dekat depan Masjid Sultan Ahmad Shah je. Dahlah dekat sangat dengan masjid, tepi bazar pulak tu haa apa lagi. So takdelah rushing sangat nak solat maghrib after bukak puasa tu.

Kitorang tengok ramai yang pergi bukak puasa dekat Padang MPK time bulan puasa ceni haa jadi sebagai remaja yang penuh dengan sifat ingin tahu macam kami ni nak pegi la jugak nak tengok apa yang best sangat kat situ. Sebaik-baiknya pergi la makan ramai-ramai dekat Padang MPK tu kalau pergi sorang-sorang kang sendu pulak tengok orang lain makan bawak family, kawan-kawan.

Dalam perjalanan nak pergi Kuantan tu hujan alhamdulillah sampai je dekat padang MPK tu hujan renyai-renyai sikit pastu berhenti tapi padang agak basah sikitlah sebab baru lepas hujan. Kitorang bawak tikar dan surat khabar so tak jadi masalah kalau nak duduk ke nak baring ke nak golek atas padang tu. Kalau tak bawak pun ada je orang kat situ jual tikar. Parking senang nak dapat sebab tak ramai sangat orang dah tengah² bulan ramadan kan.

First sampai kitorang pergi dekat bazar. MasyaAllah banyak gila makanan. Meriah sangat² kat sini. Bukan setakat makanan je diorang jual, ada baju, kasut and macam-macam lagi. Aku tak sempat nak ambil gambar kat situ sebab tangan kiri kanan dah penuh pegang makanan haha. Kitorang sempat tawaf semua gerai yang ada kat situ sementara tunggu nak bukak puasa. Dah habis membeli kitorang gerak balik pergi padang.

(sampai hati Aina tutup muka aku ToT)

(okay padan muka Aina! #senyumanpenuhkejahatansebabdapatbalasdendam)

(roommate² saia ^o^)

Ekcelli classmate roommate aku pun join bukak puasa ni jugak maka 'buka puasa antara roommate²' bertukar menjadi 'buka puasa antara fakulti' pulak lol. Tak pasal² ifthor kali ni jadi makin meriah and kecoh sebab diorang ni semua bapak sporting haha.

Time for photos!

okay gambar kelas 😂😂😂




Dalam banyak-banyak gambar tu yang pastinya...


Satu je akan jadi lol. 
Okbai.


Review Aniq Steamboat,Kuantan

Hai. Satu sem tak update blog, sorry busy ada life hm. Sebelum start studyweek sempat lagi bonding time dengan roommates dekat Aniq Steamboat, Kuantan.

Sejam cari kereta sewa tak dapat. Dugaan betul nak makan steamboat. Biasalah malam weekend macamni bukan kitorang je yang nak pergi berjimba last2 naiklah dengan kereta student UMP ni. Sampai2 je Aniq Steamboat dah fullhouse tapi tapi weolls nasib baik sebab dah booking tempat awal-awal. Kalau nak datang makan sini dengan bawak rombongan mak jemah haa better booking tempat awal-awal dulu ye sebab restoran ni memang selalu je ramai orang.

Sementara tunggu pekerja dia setting barang dekat tempat kitorang masa ni eloklah buat benda berfaedah sikit, update facebook, twitter, insta, main games, ambik bau dekat meja sebelah ke (ok kali ni serius sikit) pergi ambik pinggan mangkuk hayun semua dan pilih benda hape yang ko nak makan. 


Restoran ni style buffet, self service dan takde extra caj. Memandangkan kitorang student lagi so satu kepala kena caj RM17 je. Dahlah boleh makan macam-macam. Prinsip diorang, "Makan Sampai Nyandor." Kat sini bukan setakat steamboat je yang ada, ada lagi menu tambahan istimewa yang berbeza setiap hari macam nasi goreng, mee/mihun goreng, nasi ayam, kari ayam dan lain-lain lagi just dengan bajet RM20! 

 

Tang best makan kat sini bagi aku is daging dia sedap,tak liat dan air ABC dia tu boleh letak susu banyak2 dan sukahati nak buat ABC tinggi mana. Gembira betul perut ni dapat makan ketam, udang, kerang, lala dan macam-macam lagi jenis seafoodlah. Sayur dia tak banyak mana tapi aku tak kisah sebab aku tak suka pun makan sayur haha.

Walaupun restoran ni rasa macam duduk dalam sauna sebab ruang dalam restoran ni sempit je tapi overall kitorang puas hati makan dekat sini.

Thanks Aniq Steamboat!



Aniq Steamboat
Jln Seri Teruntum 1, Kampung Damak, 25100 Kuantan, Pahang
Opens at 5:30pm - 12:00am,Mon-Sun
Call/Whatsapp: 0199203300
Facebook | Instagram