Temuduga IPG Calon Guru PISMP 2015

Sorry entri asyik pasal temuduga je sejak dua menjak ni hihi. Sepatutnya semakan panggilan temuduga IPG keluar semalam tapi baru hari ni keluar.Oh ya selain matrik dan upu,saya juga mohon ipg.Semangat nak check result tu tengok2 abah yang check dulu ok abah pulak terlebih eksaited nak tahu result daripada aku haha.


Alhamdulillah saya dapat temuduga ipg dalam bidang Bimbingan dan Kaunseling (SK) di IPG Kampus Kota Bharu pada 29 April 2015 pukul 8.00 pagi.One step closer untuk jadi cikgu.Ini temuduga saya yang kedua nampaknya selepas temuduga tesl hari tu.Rasa macam dah banyak pulak kena temuduga,takpe boleh tambah pengalaman kan?

Sebenarnya sebelum dapat temuduga ni saya kena ujian UKCG singkatan bagi Ujian Kelayakan Calon Guru.UKCG ni ada ujian bertulis dan ujian kecergasan fizikal (UKF).UKF paling tak tahan,aku dah jadi macam askar ==" Alhamdulillah tak sia-sia kena lari,lompat bagai masa ujian UKF tu haha.Tak expect pun boleh dapat temuduga ni sebab UKCG hari tu terutamanya UKF saya teruk gila kot huhu tapi ini mungkin rezeki saya bersyukur sangat.

Btw kenapa saya pilih Bimbingan dan Kaunseling?Pertama sebab saya tak nak mengajar budak-budak sekolah haha so saya ambik bimbingan dan kaunseling dan kedua saya ikut nasihat parents saya suruh ambik bidang ni sebab tak ramai orang yang nak ambik bidang ni.Jadi cikgu ni bagus jugak tau sebab lepas habis belajar je korang terus dapat kerja.

Temuduga kali ni saya akan buat yang terbaik daripada temuduga yang lepas.Kalaulah saya lulus temuduga ni nanti dan saya nak masuk ipg,korang dah bolehlah slow2 panggil saya Cikgu Anis haha oklah bai.

[29/04/15]*UPDATE* Baca pengalaman saya temuduga IPG disini: http://anis-diyana.blogspot.com/2015/04/pengalaman-temuduga-ipg-calon-guru.html

41 comments:

  1. bestnya :( kita takde rezeki huhu good luck!

    ReplyDelete
    Replies
    1. rezeki awak maybe kat tempat lain jangan risau :D thanks

      Delete
  2. nak jadi cikgu skrg kena siap sedia mental fizikal juga..good luck :)

    ReplyDelete
  3. I wish you for the best, Cikgu Anis...hehehe..

    ReplyDelete
  4. How do you prepare for the temuduga? Do you have any tips for the preparation?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry for the late reply.I read about my course and isu pendidikan.Hm for tips i think try to understand what you read,be prepared for the questions the interviewers might asked about your course.Hope this helps.

      Delete
  5. Saya pon dapat interviu 30 April ni..
    BTW ,Tahniah Anis.. semoga berjaya!!
    @puterialiani09.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah.. all the best okay. Kita nk jugak jadi cikgu.. tapi kita tak suka mengajar.. terlalu garang utk jadi cikgu mungkin.. hahaha

    ReplyDelete
  7. gudlak cikgu anis to be, InsyaAllah~~

    ReplyDelete
  8. oh dear, saya pun dapat bimbingan dan kaunseling :D Tapi 30april lah. awak awal sehari, boleh la saya minta soalan bocor :p
    Goodluck for both of us and all candidates.

    Eh anis, awak buat apa preparation apa je untuk temuduga ni?
    Dia boleh pulak nak tanya fasal isu semasa pendidikan haiyaa T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tengoklah nanti kalau sempat saya update pulak pengalaman saya kena interview next post :D Saya baca pasal course yang saya ambil,kena tahu beza bimbingan dan kaunseling,isu pendidikan.

      Haha kan nak buat camne T_T Good luck! :)

      Delete
    2. okeh, waiting for that :D Saya pun sama kalau sempat dan rajin menguasai diri la.

      look what i found. http://bimbingandankaunseling.blogspot.com/ may it help.
      i bet mesti keyword 'isu pendidikan' dapat ranking tertinggi minggu ni ahaha.

      Delete
    3. http://www.cikguhailmi.com/2014/12/isu-pendidikan-dan-kontroversi-sepanjang-tahun-2014.html

      http://studentsrepo.um.edu.my/3859/8/SENARAI_LAMPIRAN.pdf

      Delete
    4. Hihi terima kasih sebab share :D

      Delete
  9. dulu dapat iv untuk guru bahasa inggeris tapi tak pegi dan end up dalam engineering sekarang. hehehe all the best to you!

    ReplyDelete
  10. hello Anis. Saya dpt sejarah, apakah persediaan yg harus saya buat? Sesiapa yg tahu bolehkah berkongsi dgn saya? thank you!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello Ling Yuri.Kalau temuduga subjek sejarah saya pernah baca dekat blog ni http://random-brain.blogspot.com/2012/05/interview-ipg.html .Good luck! :D

      Delete
  11. Alhamdullilah dapat panggilan banyak :D Nanti pilih lah mana yang betul2 minat and sesuai kan :D heheh goodluck

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah syukur sangat.Thanks :D

    ReplyDelete
  13. Sama la kita.. Tarikh sama tmpat pun sama!! Jumpa kat ipg kb besok!!!

    ReplyDelete
  14. Oh hari ni la kan! Goodluck! Kita esok pulak interview nya huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  15. salam nak tye.memg mintak kt ipg kota bharu ker die yg tntukan kite dpt mne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak mcm mana nak lulus ukf n ukcg tu..saya kena ujian tu 14.4.16..ramai cakap ukf tu susah dan perlu stamina yg kuat untuk lulus

      Delete
    2. Kak mcm mana nak lulus ukf n ukcg tu..saya kena ujian tu 14.4.16..ramai cakap ukf tu susah dan perlu stamina yg kuat untuk lulus

      Delete
    3. Sorry lambat reply,ujian awak pun dah lepas kan T_T Jangan risau.Ukf akak dulu pun teruk jugak,takdenye dapat markah penuh,bleep test pun mampu sampai level 2 jer haha tapi akak still boleh dapat interview tu.Akak pun hairan macam mana cara penilaian diorang.Mungkin ujian brtulis tu banyak membantu tapi akak percaya ia bergantung pada rezeki masing2 :D

      Delete