Date header luar body blog

source : tumblr
Hai dan Assalammualaikum.
Tutorial ni paling hotstuff orang kata,hihihh #memandai je engkau Ramai dah yang request tapi faham-fahamlah I sekarang ni malas betul nak buat tutorial :p Tapi tapi ,hari ni saya rajin tau so mehlah saya ajar :')
Alert! Untuk template blogger 2006 sahaja
Washed denim

1.Dashbord > Design > Edit HTML
2.Ctrl F and search code .date-header {

Korang akan jumpa macam ni kan?
.date-header {
  margin: 1.5em 0 0;
  font-weight: normal;
  color: $dateHeaderColor;
  font-size: 100%;
}
Okey,delete code tu semua dan gantikan dengan yang bawah ni :-
h2.date-header {
height:40px;
margin:-15px -20px -500px -115px;
padding: 30px 300px 105px 10px;
background: url(Url Gambar Anda) no-repeat;
position:absolute !important; position:relative; float:right;
text-align: center;
font-family: calibri; color: #FFFFFF;
}
Preview dan save template 

Kalau tak jumpa code .date-header { , ikut tuto yang bawah ni pulak.Saya tak pasti tutorial ni untuk template apa sebab saya belajar dari Putryy :)

1.Dashbord > Design > Edit HTML
2. Ctrl F dan search code h2.date-header {

Copy dan paste code ni di bawah  h2.date-header {
height:40px;
margin:-15px -20px -500px -115px;
padding: 30px 300px 105px 10px;
background: url(Url Gambar Anda) no-repeat;
position:absolute !important; position:relative; float:right;
text-align: center;
Code full dia macam ni,

h2.date-header {
height:40px;
margin:-15px -20px -500px -115px;
padding: 30px 300px 105px 10px;
background: url(Url Gambar Anda) no-repeat;
position:absolute !important; position:relative; float:right;
text-align: center;
font-family: calibri; color: #FFFFFF;
}


3.Preview dan save template .

Nota
  • Gantikan Url Gambar Anda tu dengan gambar korang okey ^^
  • Jenis font dan warna font tu boleh tukar ikut citarasa korang
Ni freebies untuk korang, saya buat sendiri and kalau nak ambik comment okey :)

  
Untuk dapatkan url image tu,click gambar tu dan copy url image tu.So that's all , bye. Er,tutorial request yang belum saya buat,google google jelah dulu eh 




77 comments:

  1. saya amik satu.

    ReplyDelete
  2. thanks anis...i loikeee tutuo anis yg sentiasa MENJADI!!!! :D

    ReplyDelete
  3. waa! nice tuto. Zieymah ambik 1 je..hehe

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum ^^
    anis, saya ambil satu tau :)
    yg colour pink :)
    terima kasih ya :D

    ReplyDelete
  5. akak Anis, saya ambik satu yea? lawoo lah ;D

    ReplyDelete
  6. saya nak satu tauuu :) terima kasehhh :)

    ReplyDelete
  7. Saya pom amek satu okay :) Thanks

    ReplyDelete
  8. Anis, saya amek satu colour purple kayy. Thank you. :)

    ReplyDelete
  9. amek satu yea, warne biru . thankyouu :)

    ReplyDelete
  10. anis , bole tak letak URL image kat atas tu skali , sebb i ta pkai google , i pkai Mozila . so i ta bole na copy URL dye , please ^^

    ReplyDelete
  11. 1 ya , nice tuto Thanks a lot !

    ReplyDelete
  12. Anis , saiyaa dhaa buat . Tapy , gamba tuhh macam masuk dalam entry . Macam mane eaa ?

    ReplyDelete
  13. ambikk satu eh? thanks so much.. =)

    ReplyDelete
  14. saya mbikk satuu . comel jee

    ReplyDelete
  15. tumpang lalu. klau untuk template designer cm ner pulakk ? :D

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  17. npew ta mnjd :'(

    ReplyDelete
  18. saya ambil satu , warna pink :) nice tuto :D

    ReplyDelete
  19. ila ambik tau.

    ReplyDelete
  20. @azaniclick image tu ya :)copy link dia

    ReplyDelete
  21. @amirahyusoff waalaikummussalam ^^ okay,samasama :)

    ReplyDelete
  22. Kalau untuk Denim Template boleh tak ? Bukan Washed Denim taww .

    ReplyDelete
  23. minta satu ye , yang kaler pink tu :DD

    ReplyDelete
  24. saya amik satu yg wane pink tuh :DD

    ReplyDelete
  25. Thank you for this tuto . :) I used template designer and I have to modify the coding by myself .
    -..- but thanks to ur tutorial . It helps A LOT . and , yeah , I took that pink . :3

    ReplyDelete
  26. amik satu tau ^^ wane pink

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. thanks, saya amik satu! pink! tapi, camne nak kecikkan tulisan?

    ReplyDelete
  29. tengs ea dear. i amek pink :)

    ReplyDelete
  30. tia amik warna purple okayyy :)

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. guna tuto ni. very helpfull ! thanks dear :)

    ReplyDelete
  33. akak, saya ambik yang warna pink satu ye. thanks a lot ;)

    ReplyDelete
  34. salam anis . akak amik satu boleh x ? yg kaler biru . thanks ye :D

    ReplyDelete
  35. Tutorial bergune.. Nak satu yg icon tu.. Warne pink ^^

    ReplyDelete